Vaak gestelde vragen
Algemene vragen
Nee. De leerling moet aanwezig zijn tijdens de inschrijving (zie inschrijven).
Er wordt van de leerlingen verwacht dat ze netjes naar school komen. Religieuze accessoires zijn niet toegestaan.
Het gebruik van gsm's is verboden tijdens de lesuren. Leerlingen mogen hun gsm enkel tijdens de pauzes gebruiken.
Na een succesvol schooljaar in OKAN wordt de leerling begeleid bij de overgang naar het reguliere onderwijs. De school bekijkt samen met de ouders wat de beste opties voor de leerling zijn en begeleidt hen voor en na de inschrijving in de volgende school.
Het schooljaar na OKAN krijgt de leerling nog steeds begeleiding van onze collega’s, zolang de leerling het advies van de school opvolgt.
Het OKAN-programma duurt een schooljaar (van 1 september tot en met 30 juni). Wanneer een leerling na een jaar OKAN nog niet voldoende Nederlands beheerst om les te kunnen volgen in het regulier onderwijs, kan hij/zij uitgenodigd worden om enkele maanden of een volledig jaar terug te komen om de taal beter onder de knie te krijgen.
Er is altijd een kans dat broers en/of zussen in dezelfde klas zitten. Dit hangt echter af van verschillende factoren: leeftijd, academisch profiel, het moment van de inschrijving, enzovoort.
Nee. Op onze school werken de leerkrachten met zelfgemaakt lesmateriaal. De leerlingen krijgen kopieën hiervan. De school vraagt wel € 5 voor deze kopieën.
Je hebt alleen een pen en een boekentas nodig. De leerlingen krijgen kopieën en een map van de school.
Als een leerling te laat is, wordt dit geregistreerd in zijn/haar agenda. Ouders van leerlingen die vaak te laat zijn, worden hierover geïnformeerd.
Bij afwezigheid heeft de school altijd een afwezigheidsattest, een ziektebriefje of een doktersattest nodig om de afwezigheid te wettigen.
De school vraagt € 5 per maand om de kopiekosten te dekken.
Nee. Een hoofddoek of hoofddeksel is niet toegestaan tijdens de schooluren, zowel binnen het gebouw als tijdens schooluitstapjes.
Ja. De school biedt huiswerkklassen aan. Leerlingen mogen op school blijven om te studeren, vragen te stellen aan een leerkracht of huiswerk te maken met behulp van een leerkracht.
Alle informatie van de leerlingen blijft privé. De school deelt deze informatie alleen als een hogere instantie hierom vraagt. De school heeft discretieplicht, dus er wordt beperkte informatie gedeeld.
Het welbevinden van de leerlingen is een prioriteit voor de school. Als een leerling zich lichamelijk of geestelijk niet goed voelt, staan er opvoeders klaar om te helpen.
Als een leerling specifieke of professionele hulp nodig heeft, neemt de school contact op met de betreffende instanties.
Er worden vier keer per jaar oudercontacten georganiseerd: in september, december, maart en juni. Tijdens deze momenten worden ouders geïnformeerd over de voortgang van hun kind.
Er worden verschillende activiteiten georganiseerd gedurende het schooljaar, zoals uitstappen, museumbezoeken in Brussel en op kamp gaan. De school biedt ook naschoolse activiteiten die wekelijks of maandelijks plaatsvinden.
De schooluren zijn van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 15:10, behalve op woensdag, dan is de school open van 9:00 tot 12:40. Er is helaas geen opvang vóór schooltijd. Leerlingen die te vroeg zijn, mogen wachten in de studiezaal, maar er is geen toezicht tot 8u45. Na schooltijd kunnen leerlingen deelnemen aan de huiswerkklas of naschoolse activiteiten, indien beschikbaar.
Tijdens de middagpauze wordt er gratis soep en fruit (bananen en appels) aangeboden. Er is geen mogelijkheid om ander eten te kopen binnen de school.
Tijdens het OKAN-traject krijgen de leerlingen ook lessen wiskunde, Frans, geschiedenis, enz. Het hoofddoel blijft echter het leren van de Nederlandse taal.
Ja. Op school zijn er collega’s die onder andere Frans, Engels, Arabisch, Italiaans, Spaans, Albanees en Oekraïens spreken. Zij helpen graag met vertalen. Indien nodig maakt de school ook gebruik van een telefonische tolk of vertaal-apps.
Nee. Rapporten worden in het Nederlands geprint, maar tijdens oudercontacten kan een tolk helpen om de resultaten met de ouders te bespreken.